…rozpis údajně na jednu velkou formu, ale my máme rádi tenčí těsto, tak jsem udělala 2 formy
* 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
* 1 lžíce cukru krupice
* špetka soli
* 150 g másla
* 50 g ztuženého tuku
* 10 lžic studené vody
Náplň:
* 1 kg očištěných jablek
* 1 menší citron
* 1/2 hrnku krupicového cukru (dle chuti)
* 1 balíček vanilkového cukru
* 3 lžíce vanilkového pudinku
* malá špetka mletého muškátového oříšku (né strouhaný! – mletý!)
S muškátovým oříškem má opravdu zajímavou, vynikající kořeněnou chuť, ale kdo ho nemá rád, ať vynechá nebo nahradí skořicí!
* mléko nebo vajíčko na potření
Mouku, cukr, sůl, máslo, ztužený tuk a vodu zpracujeme na těsto a necháme odležet 2 hodiny v chladu.
Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Z dobře omytého a osušeného citronu nastrouháme kůru (asi z 1/3 – ale dle chuti) a vymačkáme šťávu a přidáme k jablkům, aby nezhnědla. Přidáme oba cukry, pudink, mletý muškátový oříšek a promícháme.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Formu vymažeme tukem nebo vyložíme pečícím papírem.
Těsto rozdělíme cca 2/3 na „korpus“ a 1/3 na mřížku (pokud pečeme 2 koláče, tak nejprve rozdělíme těsto napůl ;-))
Větší část těsta rozválíme položíme do formy (uděláme asi půl cm okraj!), poznámka: Vyválela jsem těsto rovnou na pečící (kulatý – obkreslený a vystřižený) cca o půl cm větší, aby vznikl okraj a přendala do formy
a naplníme jablky. Druhou menší část rozválíme a nakrájíme rádélkem proužky. Koláč ozdobíme proužky, potřeme je mlékem nebo rozšlehaným vajíčkem a dáme péct níž (na nižší mřížku) do trouby na 200°C. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme ještě 40-50 minut dorůžova.
Andrea P.
Diskuze k receptu na našich FB stránkách: Mřížkový koláč s jablky