Ořechový dort s čokoládovým krémem

korpus se peče den před zdobením a nazdobený necháváme ztuhnout do druhého dne
Je to poctivý domácí dort, který nejlépe chutná až druhý nebo třetí den, když se důkladně proleží.

Ořechový dort s čokoládovým krémem

Ořechový dort s čokoládovým krémem

Korpus:
130 g másla
8 bílků
8 žloutků
280 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
100 g mletých vlašských ořechů
100 g nahrubo sekaných vlašských ořech

pomerančový likér na pokapání hotového korpusu – vyrobila jsem si domácí (klikněte na: pomerančový likér)

…nejprve jsem si ušlehala bílky + 2/3 cukru = šlehat se musí buď ručně nebo šlehačem na nižší otáčky. V druhé míse jsem si ušlehala změklé máslo + zbývající 1/3 cukru a pak jsem do této směsi zašlehávala postupně žloutky až vnikla hladká pěna. Do této žloutkové pěny přidáme ¼ ušlehaného bílku s cukrem – spojíme a až poté přidáme zbytek bílku a opatrně promícháme. Přidáme ostatní sypké suroviny a zlehka spojíme dohromady.
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, nebo formu vymažeme a vysypeme moukou a do takto připravené formy nalijeme těsto, které pečeme při 160°C asi 45-55 min.

Ořechový dort s čokoládovým krémem – průřez

Ořechový dort s čokoládovým krémem – průřez

Upečený korpus necháme vychladit a „odpočinout“ do druhého dne.
Druhý doplníme a zdobíme krémem na který budeme potřebovat:

350 g min. 53 % čokolády
100 ml 33 % smetany
7 bílků
60 g moučkového cukru

Smetanu necháme projít varem a zchladíme na 90 °C.
Mezitím si nad parou nebo ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Vyjmeme a za stálého míchání přiléváme smetanu. Mícháme, až vznikne hladká čokoládová hmota.
V míse si ušleháme bílky s cukrem, přidáme je k čokoládové hmotě a vyšleháme jemný krém, který je trochu tekutý, ale tak to má být – ztuhne 😉

Korpus 2x prořízneme – na 3 díly. Jednu část vložíme do ráfku od dortové formy (už na dortový tác či talíř) pokapeme pomerančovým likérem nalijeme 1/3 krému a postup opakujeme. Povrch dortu uhladíme a necháme v ráfku v lednici do druhého dne ztuhnout.

Boky dortu jsem před podáváním zdobila dle návodu: rozehřála jsem si ve vodní lázni 100 g čokolády a rozetřela na pomačkaný alobal. Po ztuhnutí jsem rozlámala a ozdobila.

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Ořechový dort s čokoládovým krémem

Jiné „oříškové“ recepty:
https://varime-doma.cz/orechy-2/

Vybrat jiný dort

Dáte příspěvku 5 hvězdiček?
[Celkem: 2 Average: 5]
Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a jeho autorem je Andrea Paskerová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář