Rajská omáčka z čerstvých rajčátek

1kg rajčátek nejdříve spaříme vařící vodou, aby se nám pak lépe loupala.

Mezitím si připravíme základ na omáčku:
Na oleji zpěníme cibuli na drobno nakrájenou a přidáme
1 větší bobkový list
4 kuličky nového koření

rajská z rajčátek

rajská z rajčátek

4 kuličky pepře
2 hřebíčky
1 celá skořice

Necháme trochu smažit na cibulce a přidáme nakrájená rajčátka. Dusíme do měkka.
Buď omáčku propasírujeme a bude bez peciček. Nebo rozmixujeme, ale pecičky v ní zůstanou. Poředíme buď vývarem, nebo vodou. Ocet jsem nepoužila, neb z čerstvých rajčátek byla omáčka dost kyselá. Takže jsem dosolila a dosladila. A nalila trochu sladké smetany. Zarazila mě barva, ale opravdu byla takhle oranžová po čerstvých rajčátkách 🙂

K omáčce jsem udělala masové kuličky:
Mleté maso
cibulka
sůl
pepř
namočená houska
Nechala jsem na oleji zatáhnout a pak jsem jednotlivé kuličky nechala dusit, pár minut.

A jako příloha domácí hrníčkový knedlík:
2 housky nakrájené na kostičky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mléka
2 žloutky
nakrájená slanina (uzenina)
a nakonec sníh z bílků
Hrnečky se vymažou máslem a vysypou moukou a naplní se směsí. Když se voda vaří, hrnečky se ponoří a na mírném ohni se vaří cca 25min. Poté se vyklopí a nakrájí.

Přeji Vám dobrou chuť, Markéta

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také na našich FB stránkách: Rajská omáčka z čerstvých rajčátek

Napsat komentář