4 steaky z tuňáka
Šťáva z ½ pomeranče
4 lžíce olivového oleje
Sůl a pepř
bagety
Salát:
listy salátu (spíše menší nebo nadrobno natrhat hlávkový)
2 pomeranče
Bylinkový olej (pokud nemáte kupovaný, stačí smíchat olivový olej a směs koření a bylinek do salátu a nechat den uležet)
Čerstvé lístky tymiánu
Sůl, pepř
½ hrnečku cukru + ½ hrnečku vody
½ lžičky octa
Steaky osolíme, opepříme, pokapeme olejem a šťávou z pomeranče a dáme uležet do lednice asi na 1 hodinu. Mezitím si připravíme salát a bagety
Salátové listy opláchneme vodou a necháme okapat.
Vodu svaříme s cukrem a přidáme kousky pomeranče (pouze vykrájenou dužinu) – necháme projít varem a pomeranč vyjmeme a necháme vystydnout. Těsně pře podáváním k salátu přidáme pomeranč, osolíme, opepříme, přidáme lístky tymiánu, pokapeme bylinkovým olejem a asi 50 ml zbylé svařené vody + ½ lžičky octa. Salát promícháme a můžeme servírovat s tuňákem a opečenou bagetou (plátky bagety pokapeme olivovým olejem a opečeme na grilu)
Příprava tuňáka:
Předem naložené steaky necháme trochu okapat a pak položíme na mírně rozpálený gril a grilujeme z obou stran. Z každé strany 2-3 minuty, aby se příliš nevysušil.
K tomuto jídlu vybral profesionální sommelier toto víno: Bzenecká Lipka
Dobrou chuť při snoubení přeje Andrea
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Tuňák na pomerančích