korpus na dortovou formu o průměru min 28 cm
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučky (dala jsem méně)
10 lžic oleje
4 vejce
10 lžic vlažné vody
1/2 prášku do pečiva
Žloutky vyšleháme s cukrem. Přidáme olej, vodu a šleháme do pěny. Pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vyšleháme a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané větší dortové formy a povrch uhladíme. Korpus pečeme ve vyhřáté troubě asi 50 minut na 170 °C. Necháme vychladnout ve formě.
Krém:
500 g měkkého tvarohu
200 ml zakysané smetany
250 ml smetany na šlehání
1 vanilkový cukr
Moučkový cukr dle chuti
Želatinový ztužovač to tvarohových krémů
Do ovocné části: 200 g ostružin trochu podusit s cukrem – pokud pustí hodně šťávy, slijeme a použijeme na povrh dortu s plátkem želatiny
Vyšleháme tvaroh, zakysanou smetanu, vanilku a moučkový cukr. Želatinový ztužovač připravíme dle návodu a vmícháme k tvarohu. Smetanu ušleháme a opatrně vmícháme do připravené tvarohové směsi (trochu ušlehané smetany si můžeme nechat na ozdobení). Tuto směs rozdělíme přibližně na půl. Do jedné části (trochu menší) přimícháme podušené a vychlazené ostružiny.
Na vychlazený korpus naneseme nejprve ovocnou směs a na ní bílou. Dáme vychladit aspoň na 2 hodiny. Poté můžeme polít ovocnou želatinou a ozdobit šlehačkou a ostružinami. Opět necháme vychladit.
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Dort s ostružinami