Kulajda

Kulajda

Asi na 6 porcí…
50 g másla + 2 lžíce hladké mouky
4 brambory
2 l vody nebo vývaru
Velkou hrst nakrájených hub – lišek
Sůl
Koření – zabalit do gázového pytlíčku nebo do kovového uzavíratelného sítka na čaj: 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, ½ lžičky kmínu
Čerstvý kopr
200 ml zakysané smetany (případně 50 ml mléka + lžíce hladké mouky na zahuštění)
1-2 lžíce octa + lžíci cukru na dochucení
…dále do hotové polévky „ztracená vejce“

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme nakrájené houby, brambory, sůl, koření a vaříme do změknutí. Vyjmeme koření a přidáme jemně nakrájený kopr. Zjemníme zakysanou smetanou. Pokud potřebujeme zahustit, do smetany přidáme mléko a hladnou mouku a přes sítko nalijeme do polévky. Na závěr ochutíme octem a cukrem.
Podáváme se ztraceným vejcem a pečivem

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Kulajda

Jiné recepty s houbami:
https://varime-doma.cz/houby/