Závin:
1 plát listového těsta (domácí či kupovaný)
3 zelené hrušky (méně zralé!)
50 g vlašských ořechů
50 g cukru krupice
50 g strouhanky
50 g másla (rozdělit na 2 plátky)
½ vanilkového cukru
Dle chuti rozinky (předem namočené do rumu)
Dále vejce na potření a moučkový cukr na posypání
Oloupané a jádřinců zbavené hrušky nakrájíme na kostky. V hlubší pánvi rozehřejeme plátek másla a přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme hrušky a chvíli prohříváme, dokud se karamel nerozpustí. Na menší pánvi nasucho opražíme nasekané ořechy, přendáme na talíř, pánev otřeme papírovou utěrkou a dáme na ní druhý plátek másla. Na rozehřáté máslo nasypeme strouhanku a opražíme.
Na rozválené těsto doprostřed (uděláme vprostřed pruh) nasypeme ½ strouhanky, trochu ořechů, pak dáme hrušky, posypeme vanilkovým cukrem, druhou půlkou strouhanky a ořechy (trochu si necháme na posypání závinu)
Těsto přeložíme přes náplň, tak aby se těsto překrývalo a boky ohneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem záhyby dolů. Závin potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme ořechy a dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C péci
Vanilková pěna:
4 žloutky
1dc bílého dezertního vína
3 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový lusk (podélně rozříznout a nožem vnitřek seškrábnout – zbytek lusku můžeme usušit a dát do uzavíratelné sklenice do moučkového cukru – bude z něho voňavý vanilkový)
…vše šleháme nad parou do zhoustnutí
Andrea P.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Hruškový závin s vanilkovou pěnou
Jiné.. recepty závin/štrůdl