Velikonoční věnec s mákem a višněmi

Velikonoční věnec s mákem a višněmi

TĚSTO:
500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
1 balíček vanilínového cukru
špetku soli
30 g droždí
200 ml vlažného mléka
150 g měkkého tvarohu
2 žloutky
trochu strouhané citronové kůry
1 lžíci rumu

NÁPLŇ:
250 ml mléka
50 g moučkového cukru
špetku mleté skořice
100 g mletého máku
2 lžíce mletých piškotů

300 g okapaných kompotovaných višní bez pecek
250 ml kompotové šťávy + ½ balíčku pudinku s vanilkovou příchutí = uvařit

Těsto:
Promícháme všechny suché suroviny, uděláme důlek do kterého rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem, mísu přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Přimíchejte ostatní suroviny a vypracujte vláčné těsto. Těsto necháme na teplém místě vykynout cca 1 hodinu

Náplň:
V kastrůlku zahřejeme mléko, přidáme mletý mák, cukr, špetku skořice a necháme přejít varem. Odstavíme, zahustíme piškoty a necháme vychladit.

Vykynuté těsto rozválíme do obdélníku, potřeme makovou náplní, pak pudinkem, poklademe višně a srolujeme jako roládu. Opatrně přendáme – stočíme do formy na věnec nebo bábovku. Forma musí být velká, řádně vymazaná tukem a vysypaná polohrubou moukou.
Pečeme asi na 170 °C 60-70 min. Pokud povrh rychle hnědne, přikryjeme alobalem a dopečeme.

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Velikonoční věnec s mákem a višněmi