Vánoční štóla

Vánoční štóla

500 g polohrubé mouky
40 g droždí
50 g moučkového cukru
1/2 čajové lžičky soli
120 ml vlažného mléka
40 ml rumu
120 g rozpuštěného vlažného másla
2 žloutky
100 g rozinek nebo sušených brusinek
100 g kandovaného ovoce
150 g posekaných loupaných mandlí
strouhaná kůra z 1/2 bio citronu
1/2 vanilkového lusku (střed)
špičku nože – skořice, mletý muškátový květ, mletý muškátový oříšek

Na potření upečené štóly: 50 g másla, cca 100 g moučkového cukru

Vánoční štóla – postup

Do mísy nebo na vál dáme mouku, sůl a cukr – promícháme a do středu uděláme důlek. Tam rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Přidáme ostatní suroviny (kromě mandlí a sušeného ovoce) a vypracujeme tužší těsto, které necháme přikryté utěrkou 1 hodinu kynout. Přidáme mandle, ovoce, rozinky a rukama vpracujeme do těsta. Necháme znovu přikryté utěrkou kynout 1 hodinu. Z vykynutého těsta vyválíme obdélník, který přeložíme z každé delší strany do půlky a pak celé přeložíme téměř napůl – viz foto. Přendáme na plech vyložený papírem na pečení necháme přikryté utěrkou ještě 30 minut kynout. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi na 170 °C asi 40 – 50 minut. Záleží na typu trouby. Začne-li štóla příliš hnědnout a po vpíchnutí špejlí není hotová (těsto se lepí na špejli), přikryjeme ji alobalem. Pokud je špejle suchá, máme upečeno. Štólu přendáme na mřížku a celou jí potřeme rozpuštěným máslem a posypeme hodně moučkovým cukrem a jemně uladíme. Necháme dokonale vychladit a zabalíme do alobalu.
Uchováváme v chladu! Měla by se nechat „rozležet“ 2-4 týdny!

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Vánoční štola