Jablečný koláč – trochu zdravěji

Jablečný koláč – trochu zdravěji

400 g hladké celozrnné špaldové mouky
70 g přírodního třtinového cukru
½ másla (125 g)
1 prášek do pečiva
2 vejce
Dle potřeby studenou vodu
Mouku na válení těsta

Náplň:
1 a ½ kg na hrubém struhadle nastrouhaných neoloupaných jablek
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
Dle kyselosti jablek lze přesladit třtinovým cukrem
…dále dle chuti ořechy, rozinky

Zpracujeme těsto a necháme chvilku odpočinout. Mezi tím si očistíme a nastrouháme jablka, přisypeme cukry a promícháme.
Polovinu těsta rozválíme přímo na pečícím papíře a přendáme na plech, rovnoměrně dáme jablečnou náplň, dle chuti nasypeme ořechy a rozinky a přikryjeme druhou polovinou těsta, kterou je lepší rozválet také na pečícím papíře nebo silikonové podložce – lépe se přendá na plech.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 45 min.

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jablečný koláč – trochu zdravěji

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a jeho autorem je Andrea Paskerová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.