Hovězí roštěnec se zkaramelizovanou lahůdkovou cibulkou

hovězí roštěnec s cibulkou

Dnes představujeme recept číslo čtyři naší letní akce „Snoubení vín a pokrmů“.

Na fotce je hovězí roštěnec, cca 3cm vysoký. Maso před přípravou necháme hodinu až dvě venku, aby získalo pokojovou teplotu. Neomýváme! My jsme připravovali na grilovací pánvi. Pod maso jsme nedávali ani olej, ale může se maso jen lehce potřít olivovým olejem. Kořeníme až po úpravě. Tedy na rozpálenou pánev položíme maso, necháme zatáhnout z každé strany po jedné minutě a pak zmírníme plamen (teplotu) a maso doděláme podle toho, jak máme rádi krvavý, resp. propečený. Ale zase přibližná doba může být 5minut z každé strany. Abychom dosáhli měkkého steaku, hned z pánve nedáváme na talíř, ale přidáme plátek másla na maso a přikryjeme pokličkou a necháme 10minut dojít (my dali troubu na 100°C a nechali dojít v troubě). Maso je pak pěkně měkké.

Z cibulek odřízneme cca 2/3 zelené části a vložíme do vroucí osolené vody na 1minutku. Zcedíme, zprudka zchladíme a osušíme. Na pánev dáme lžíci olivového oleje, cibulky orestujeme, přidáme bylinkové máslo, necháme rozpustit a zasypeme třtinovým cukrem a cibulky necháme zkaramelizovat. Pozor na přepálení!
Jako další přílohu jsem připravila šťouchané brambory.

Ač se to zdá možná složité, či zdlouhavé, není to tak. Jídlo je připravené rychle.

Tak si nechte chutnat, Markéta

takto vypadalo maso v syrovém stavu

K tomuto receptu se můžete vyjádřit také v diskuzi na našich FB stránkách: Hovězí roštěnec se zkaramelizovanou lahůdkovou cibulkou

K tomuto jídlu profesionální sommelier vybral víno Habánské sklepy Svatovavřinecké 2009-prémiová řada. Koupíte ho zde: Svatovavřinecké 2009-prémiová řada