Jogurtová pomazánka

Jogurtová pomazánka

…je to dobrá, rychlá, jemná a řekla bych oproti kupovaným i dietní
(jako nízkotučné domácí „pomazánkové máslo“)

1 kg bílého jogurtu 3% (koupila jsem v LIDLU 500 g stojí asi 12,-Kč)
1 zarovnanou lžičku soli
Může se dát i zakysaná smetana nebo tučnější jogurt, ale opravdu nemusí – chuť to má i beztak výbornou 😉

Jogurtová pomazánka - koláž

Vše smícháme a vzniklou hmotu dáme do cedníku, do kterého jsme předtím dali plátýnko (já dala čistou látkovou plenu ). Cedník dáme nad misku do lednice na 24 hodin vykapat.
Vzniklou vykapanou syrovátku můžeme dál použít do vaření, pečení nebo jen tak vypít.
Hotovou pomazánku můžeme dochutit pažitkou, jarní cibulkou, bylinkami, česnekem, šunkou, paprikou, víc osolit atd.

Uchováváme v plastové krabičce s víčkem v lednici. Bez přísad (dochucovadel) by měla vydržet docela dlouho, prý až 3 týdny… nám vydržela pouze do druhého dne 😉 …dětem moc chutnala 😉

Andrea P.

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na našich FB stránkách: Jogurtová pomazánka