Těsto:
600 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
200 g másla nebo Hery
2 žloutky
1 celé vejce
200 – 250 ml vlažného mléka
kostka droždí (40g)
Citrónová kůra, špetka soli, vanilínový cukr
Na potření 1 vejce
Maková náplň:
150 g mletého máku
100 g cukru moučka
250 ml mléka
špetku skořice, vanilkový cukr a trochu citrónové kůry
Mléko svaříme s cukrem, přidáme mák, odstavíme a přidáme ostatní suroviny a necháme vychladit.
Z droždí a mléka uděláme kvásek. Všechny suroviny smícháme a vyhněteme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout asi 2 hodiny. Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a vyválíme z těsta obdélníky, potřeme vychladlou náplní, po dvou zavineme do „rolád“ a vždy dvě „rolády“ stočíme je asi jako „poslední patro vánočky“.
Vytvoříme 2 věnce, necháme chvilku vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme do růžova asi 45 – 60 min.
K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Velikonoční makové věnce