Velikonoční mazanec

kraslice dělaná rozpáleným včelím voskem

mazanec

500 g polohrubé mouky
80 g cukru krystalu
100 g tuku ( dávám cca 80 g Hery a 1 lžíci sádla-těsto je vláčnější)
1 rovná lžička soli
1 žloutek
1 kostička droždí
cca 2 dcl teplého mléka ( je to podle velikosti vejce – pokud je menší, přidat tak lžící mléka)
kůra z půlky citronu

Těsto je třeba dobře propracovat, je tužší, nechat kynout hodinu – po 30 minutách promíchat a nechat znovu kynout. Pokud je těsto správně zpracované a správné hustoty, není třeba při dalším zpracování (vyválení bochánku nebo
pramenů na vánočku) podsypávat moukou, vál je úplně čistý-máš pocit, že ho ani nemusíš mýt!Což neznamená, že ho nemyji! Bochánek těsta na mazanec se musí pořádně propracovat – válet a válet, pokud to ošidíš, stane se Ti, to co mně – že
mazanec praskne! Dobře propracovaný bochánek dáš na plech na pečící papír a necháš ještě 10 min.kynout pod utěrkou, pak potřeš rozšlehaným vajíčkem (já používám ten bílek, co zbyde) a na něj spařené oloupané mandle.
Normální lidé dávají dovnitř do těsta ještě rozinky.:-D My ne, neb nám opravdu, ale opravdu nechutnají :-)))

Dobrou chuť a krásné Velikonoce přeje Markéta 😉

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Velikonoční mazanec