Domácí koblihy

300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
300 ml mléka
sůl
5 lžic moučkového cukru
100 g tuku
8 žloutků

V teplém mléce si připravím kvásek, přidám jednu lžíci moučkového cukru a nechám kvásek vzejít. Pak smíchám obě mouky, sůl, kvásek, cukr, žloutky a tuk se zbylým cukrem (můžeme přidat i rum 🙂 ). Necháme kynout asi tak hodinu.
Pak si rozválím těsto, cca 1 cm silné, a skleničkou vykrajuji kolečka. Na jedno dám náplň, druhým přiklopím a po stranách pěkně prstama omačkám. Pak vezmu tu samou skleničku a znovu vykrojím, aby byly koblihy pěkně kulaté a ne otlapkané :-).
Ještě chvíli se nechají kynout a pak se osmaží po obou stranách.
Jako náplň jsem použila nugátový krém, který je pěkně tuhý a tím pádem vůbec nevytékal z koblih. Takže doporučuji i marmeládu, aby byla pokud možno co nejhutnější. Nakonec jsem nugát rozehřála v mikrovlnce a koblihy jím potírala a dozdobila čokoládovými válečky 🙂

Je to trochu pracnější, počítejte tak se dvěma a půl h, ale jsou vážně moc dobré. Z této dávky se udělá tak 23-24 kousků 🙂

Dobrou chuť ke snídani přeje Markéta 😉

K tomuto receptu se můžete vyjádřit v diskuzi na FB: Domácí koblihy

Příspěvek byl publikován v rubrice Moučníky a jeho autorem je Markéta Sýkorová. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář